Sladká první republika
Množství
Podrobný popis
Kynuté, lité, plněné či tvarohové koláče, kremrole, rakvičky, nadýchané řezy i úctyhodné bábovky, bezlepkové dezerty, sladké i slané pečivo k čaji, dorty z kaštanové mouky i krupičky…. To vše se peklo a samozřejmě i s chutí jedlo za první republiky.
Jedinečné recepty na české sladkosti z let 1918–1938 autorky posbíraly v dobových kuchařkách a ručně psaných sešitcích. „Každý moučník jsme nejprve upekly přesně podle návodu, a pak jsme ho upravovaly na dnešní chutě. Dříve bývaly moučníky a koláče mnohem sladší a sušší, těsto převažovalo nad náplní,“ vysvětluje Kristina Šemberová.
Jednotlivé kapitoly spojují texty o dobových reáliích, o tehdejších surovinách, přípravě jídel, organizaci kuchyně, slavných kuchařkách a vyhlášených kavárnách. „Chtěly jsme ukázat, jaké dobroty dokázaly připravit babičky našich babiček. Co si budeme povídat, pekly skvěle,“ doplňuje Eva Všetíčková.
Kniha má pět tematických kapitol – moučníky, koláče, zákusky, dorty a pečivo k čaji a najdete v ní 116 lákavých a originálních receptů. Úvodní část přehledně shrnuje rady a tipy k pečení a jak jednotlivá těsta nejlépe připravit.
Další produkty
Víno ve sklence a na talíři - Vinná kuchařka
Potřebujete rychle připravit teplou večeři? Chcete servírovat rodinný oběd? Nebo pozvat přátele na party? Ve vinné kuchařce Víno ve sklence a na talíři najdete vhodné pokrmy i s ideálním vinným doprovodem.